Gondolat kiadó pszichológiai könyvek szerkesztése

Bár a nyelvek használatában gyerekkoromtól igényes voltam, itt tanultam meg a szöveggondozást és könyvkészítést. Ennek azóta is sok hasznát veszem.

 

Békásmegyeri Nevelési Tanácsadó: gyermek-pszichoterápia

Itt nemcsak akkoriban gyűlő terápiás tudásomat próbálhattam ki, hanem együttérzést is tanulhattam egy olyan társadalmi csoport elárvult felnőttjeivel, akikkel korábban alig találkoztam. Némelyikük húsz év múltán is felkeres.

 

ELTE Tanárképző Főiskolai Kar: fejlődéslélektani szemináriumok

Rogers felnőtt-oktatási elképzeléseit valósíthattam meg: minden tanítványom azzal a pszichológiai területtel foglalkozhatott, ami amúgy is érdekelte. Így ők is, én is sokat kaptunk.

 

Amerikai Egyesült Államok

Megtanultam becsülni náluk, ami nálunk hiányzik, és becsülni itthon, ami ott hiányzik. Kétévi kutatómunka alapján megírtam, milyen feltételek mellett harmonikus, és milyenek között traumatikus az anyák szülésélménye. Emellett foglalkoztam a Nyitott Örökbefogadás és az Önsegítő Csoportok mozgalmával.

 

Gordon Iskola Egyesület: elnök, vezető tréner, programfejlesztő

Életem nagy ajándéka, hogy megismertetett a Gordon-modellel. Régi vágyam teljesült, hogy egészséges embereknek is átadhatok valamit a pszichológia hozadékaiból. Dr. Gondos Anna kolleganőm jóvoltából importálhattuk a Gordon-programokat, és ezzel 1987-ben mi lehettünk a legelső magyar „tréning-cég”. Az induláshoz lefordítottam a szülői és az ifjúsági tanfolyam teljes tréner-anyagát, és itt születhettek tréning-újításaim is – például a Gordon-modell segítő foglalkozásúak számára kidolgozott változatai vagy a nálunk akkor még alig ismert tranzakció-elemzés (TA) és a Gordon-féle kommunikációs modell ötvözete, amit tanítványaimmal együtt azóta is sokan tanítunk önismereti programjainkban. Mintegy 100 tréningcsoportot vezettem az elmúlt 25 évben.

 

Testnevelési Főiskola, Posztgraduális Mentálhigiénés Képzés Segítő Foglalkozásúak számára

A Gordon-modell és a TA alapján 4-szemeszteres önismereti programot építettünk fel és vezettünk Dr. Sz. Molnár Annával egy mélyen összekovácsolódott segítői csoport számára, akikkel húsz év múltán is összejárunk. Ezen kívül segítő-beszélgetés és tevékenységkísérő  szemináriumokat tartottam.

 

GROW Csoport: vezető coach, tréner

Print2000-ben kaptam a meghívást, hogy vezessem be a cégnél a coaching üzletágat. Nem tudtam, mi az, de  akik munkámat máshonnan ismerték, állították, hogy amit tőlem kaptak, az coaching volt. Így indult, és hamarosan rengeteg megkeresés érkezett tehetséges vállalati vezetőktől. Ezen kívül több tucat angol nyelvű tréninget tartottam a TMI-GROW színeiben. Tapasztalataimat többek között egy 3×2 napos angol nyelvű „Érzelmi Intelligencia” tréninganyagban foglaltam össze a Nemzetközi TMI részére. Ebből tartottam két napos demonstrációt a Nemzetközi TMI vezető trénereinek varsói konferenciájukon.

 

Gordon & TA Kft.: tréner- és coach-képző programok vezetése

gordon_logo_03Tanítványom, Vizi Beáta tréning-cégében vagyok az utóbbi években visszatérő vendég, amikor tréner- vagy coach-képző programok indulnak. Vállalatok vezetőképző tréningjeit már csak ritkán vállalom, de azért ott is vannak „kedvenceim”. Játszma-tréningeket is elvállalok néha.  Komoly önismerettel rendelkező, kezdő kollégák számára készítettem el azt a húsz órás önismereti tréninget, melynek során a résztvevők családjuk négy generációjának érzelmi fejlődésébe nyerhetnek bepillantást: elmélyedhetnek nagyszüleik gyerekeikre gyakorolt hatásának elemzésében, saját szüleiktől kapott kulcsélményeikben, elbúcsúzhatnak felnőtt korukig hurcolt illúzióiktól, és megérzéseik alapján elképzelhetik saját (akár csak leendő) gyerekeik felnőttkorig őrzött anyaképét vagy apaképét.

A Beátával való sokéves együttműködés során született jó néhány változtatási ötletem bizonyos TA-fogalmak magyar elnevezéséhez, melyek – könyveim és tréningjeim nyomán – azóta széles körben el is terjedtek.

2019-ben elkészült oktatófilmünk trénereknek és coachoknak, amelyben bemutatjuk milyen hozzáállással és módszertannal dolgozunk bő húsz évi tapasztalatunk alapján.

 

Felnőttek pszichoterápiája

Egyéni önismereti munkának szeretem nevezni, amit korábban terápiának hívtak. Hozzám ugyanis többségükben működőképes, nem pedig beteg emberek jönnek el. Azért jönnek, mert tisztában vannak azzal, hogy életük javítását elsősorban maguktól várhatják, és ehhez nem árt egy elfogulatlan, külső segítő. Sokan az alapján keresnek meg, amit nézeteimről (és rólam) könyveimből megismertek.

Total Page Visits: 8371 - Today Page Visits: 3